Gastvrijheid in ItaliëHoe is de gastvrijheid in Italië? Dat vroeg ik mij af toen ik aan mijn reis begon door Italië samen met een vriend. Over het algemeen merkten wij dat er wat betreft de gastvrijheid regelmatig verschillen waren met de Nederlandse gastvrijheid. Komt het door het hoogseizoen? Komt het doordat we toerist zijn? Het is lastig te zeggen, maar gelukkig hebben we in Italië ook vaak genoeg plekken gevonden waar we prima gastvrijheid hebben ervaren.

De intentie
In het dorpje Signa zaten wij in Eurohome Signa. Het is een kleine bed and breakfast op ongeveer tien minuten afstand van de stad Florence waar wij een week hebben verbleven. De eigenaar sprak gebrekkig Engels, maar ondanks dit liet hij ons altijd welkom voelen en was hij vol van gastvrijheid. Bij aankomst iedere dag in de bed and breakfast was het eerste wat hij altijd vroeg met een grote lach op zijn gezicht: "Anything good?". Als we de weg vroegen naar een bepaalde plek dan deed hij zijn uiterste best om met al zijn talenkennis het ons zo goed mogelijk uit te leggen. Gastvrijheid gaat tenslotte niet over kennis, maar het is een gevoel overbrengen en als iemand een goede intentie heeft dan komt alsnog de gastvrijheid volledig over.

Op onze kamer hadden wij ook een aantal plastic bordjes liggen die wij van huis meegenomen hadden. Toen deze opraakten, hebben ze het zelf aangevuld met plastic bordjes uit hun eigen voorraad. Het zijn enorm kleine dingen, maar het is enorm gastvrij. Ga je ooit Florence bezoeken? Dan kunnen wij je deze bed and breakfast ten zeerste aanraden.

Verwachtingen
Als je in Nederland uit eten gaat dan weet je vaak bij het uitzoeken van het restaurant wat de kwaliteit is die je kan verwachten van het eten en het personeel. Opvallend was dat wij dit gedurende de gehele vakantie nooit konden inschatten. Zo sliepen wij een nacht in een hotel voor 150 euro wat een bedrag is waar je kwaliteit en gastvrijheid voor verwacht. Helaas was dit de prijs voor een achterstallige hotelkamer waar zelfs slechts één stopcontact beschikbaar was als we een lamp er uit haalde. En dat te bedenken dat onze kamer in de bed and breakfast waar ik het net over had 45 euro per nacht kostte.

Gelukkig zijn we ook vaak genoeg positief verrast! Kleine zaakjes in steegjes van een niet-toeristisch gebied bijvoorbeeld. Je verwacht een simpele maaltijd en personeel wat er met een nors gezicht staat, maar niks blijkt minder waar. Hartelijk personeel wat zelfs goed Engels sprak. Ohja en een maaltijd die dan ook nog eens lekker was! Dat zijn nog eens hele leuke momenten van de vakantie!

Heb jij deze zomer op vakantie ergens een unieke gastvrijheid ervaren of een plek gevonden waar je nooit meer naar toe wilt? Laat gerust hier beneden een bericht achter.

0 reacties :

Een reactie posten