Gewoon doen!

"Ik ben geen twintig meer. Was ik dat nog maar." hoor ik regelmatig mensen om mij heen zeggen. Gelukkig ben ik wel twintig en behoor ik tot generatie Y. Die generatie die maar wat doet en constant online is? Ja en gelukkig ben ik er zelfs nog trots op ook, want over het algemeen hebben zij wel iets, namelijk: lef.

Wat is voor mij een typisch moment van ‘lef hebben’? Een paar weken terug had ik als supervisor in het Teaching Hotel de situatie dat een eerstejaarsstudent een gast verdwaald zag rondkijken. Als de student aan mij als begeleider vraagt of hij de gast moet gaan helpen, kan ik daar simpel op antwoorden. 'Gewoon doen!' zeg ik dan altijd. Lef hebben? Dat valt mee, maar je moet het wel doen. De beste gastvrijheid komt tenslotte uit je hart. Als jij het gevoel hebt dat je bijvoorbeeld een gast kan helpen dan moet je dat doen. Zonder twijfel. Volledig met oprechtheid. Het is een kwestie van aanvoelen. Zie je dat een gast een probleem heeft, kijk of je kan helpen! Misschien zat je wel helemaal fout met je gevoel? Maar dan heb je het in ieder geval geprobeerd en geen enkele gast zal jouw poging tot helpen kwalijk nemen.

Ik heb ook wel eens gezegd “wees Robert De Niro”, maar toen kwam de boodschap niet bepaald duidelijk over. Wellicht omdat iedereen meteen dacht aan films waar Robert De Niro in speelde zoals The Godfather Part II, Goodfellas en Cape Fear, waar hij vaak rollen speelde die niet zo gastvrij tot beter gezegd vrij bruut en agressief waren. Ik doelde echter op de film The Intern waar hij een senior speelt die stage gaat lopen bij een jong bedrijf en met zijn gastvrijheid en hoffelijkheid de jongeren helpt.

Dan nog even over generatie Y. Deze generatie is als je het mij vraagt een generatie vol lef en ik vind het geweldig om daar onderdeel van te zijn. De hoeveelheid jonge start-ups, waarbij de ene jonge ondernemer nog creatiever is dan de ander. Wauw! Eerst doen en ondertussen denken. Onverstandig? Nee, lef hebben! Zo ben ik zelf ook een paar maanden geleden begonnen met een eigen bedrijf 'De Jonge Sprekers'. Het enige sprekersbureau met alleen maar young professionals als spreker. Is jarenlange ervaring belangrijk? Ik denk van niet. Het is juist bewonderenswaardig om in generatie Y steeds meer krachtige jongeren te leren kennen die allemaal hun eigen passie volledig uitstralen en naleven! Lef!

Deze column is geschreven door Cas Meijerink en verscheen op dinsdag 28 juni in het gastvrijheidsmagazine JeannineKlik hier om het volledige magazine te bestellen. Lees ook gerust mijn vorige column in Jeannine.

0 reacties :

Een reactie posten