Verschillende soorten schoenenverkopers


Je denkt altijd dat een verkoper weet wat die verkoopt en verstand heeft van zijn/haar zaken. Toch kwam ik er laatst weer eens achter dat schoenen kopen nog niet eens zo makkelijk is door sommige schoenenverkopers van tegenwoordig.

In sommige schoenenwinkels denk ik dat het personeelsbestand verdeeld is in:
- Schoenen-recht-zetters
- Schoenen-uit-het-magazijn-halers
- Schoenen-afrekenaars
- Prater-met-collega's

Goed gezien. Een verkoper staat niet in het rijtje. Ik kom in schoenenwinkels maar weinig echte schoenenverkopers tegen. De enige vraag die veel schoenenverkopers durven te stellen is: "Hoe zit die?". Hopend dat je antwoord geeft met: te groot of te klein, zodat de verkoper naar het magazijn kan gaan en een andere maat kan halen.

Wat extra vakkennis zou daarom al heel fijn zijn zodat de klant geadviseerd kan worden om misschien een schoen te kiezen die een breedtemaat heeft in plaats van er achter komen dat elke schoen te smal is. Echter, ben ik ook geen schoenenverkoper en zal ik niet verder ingaan op de vakkennis, want wat weet ik er tenslotte van? Wat ik dan wel kan is verder ingaan op de gastvrijheid van schoenenverkopers.

Wanneer het je eindelijk lukt om een schoenenverkoper te vinden tussen al die 'schoenen-recht-zetters' en 'prater-met-collega's' is het nog een hele opgave om de verkoper bij je in de buurt te houden. Voordat je het weet staat je verkoper alweer een andere klant te helpen en sta jij nog op één schoen te hinken, terwijl je nu ook de linkerschoen graag wilt passen. Iets anders wat mij altijd opvalt is dat het schoenen aan- en uittrekken toch altijd even duurt altijd. Weinig verkopers pakken dit moment aan om een praatje te maken of om een compliment te geven over de schoen die je net hebt uitgezocht. Het is zo simpel en zo effectief voor de klanten. Trouwens, je eigen werk maak je dan toch ook veel leuker?

Nou, ik heb genoeg over de gastvrijheid in de schoenenwinkels gesproken voor voorlopig. Even iets anders. Ik vond vandaag nog wel een ander stukje wat toevallig ook ging over schoenenverkopers:

Twee schoenenverkopers gaan naar een ver land. De ene schoenverkoper zegt: Ik kan hier niets verkopen, niemand draagt hier schoenen.
De andere schoenenverkoper zegt: Geweldig! Ik kan hier duizenden schoenen verkopen, want niemand draagt ze!  
Bron: vrijeschoolbeweging.nl

Een eenvoudig verhaaltje wat ongelofelijk goed laat zien dat je moet kijken en denken in kansen. Zie een obstakel niet als een obstakel. Zie een obstakel als een springplank waar je op moet springen om verder te komen.