Kraanwater in de horeca?


Kan ik het wel vragen? Zullen ze het wel serveren? Vinden ze mij niet een krent? Is dit niet gênant? Oké, ik vraag het gewoon: "Heeft u voor ons wat kraanwater erbij?".


Er heerst nog altijd een soort taboe rondom kraanwater in de horeca. Als een gast specifiek om kraanwater vraagt, moet het restaurant er dan iets voor rekenen? En als de gast om gewoon water vraagt. Wat gebeurt er dan? Krijg je kraanwater aangeboden? Al een paar jaar lang zie je af en toe in het nieuws dat er weer een groep of politieke partij is die gratis kraanwater wilt verplichten in de horeca.

Water zie ik als een onderdeel van de gastvrijheid van een bedrijf. Het mooiste vind ik daarom om te zien dat het kraanwater altijd gratis wordt aangeboden en dat de ober zelf aan de gasten vraagt of ze er gratis kraanwater bij zouden willen. Is dat ooit aan jou gevraagd? Aan mij helaas nog nooit. Niet alleen in restaurants is kraanwater een goede manier om de gastvrijheid te verhogen. Voor allerlei soorten winkels zal het de gastvrijheid ten goede komen wanneer er al een karaf met kraanwater klaar staat voor de bezoekers van de winkel.

Uit verschillende onderzoeken die online te vinden zijn, blijkt dat ongeveer drie kwart van de ondervraagde mensen het niet erg vinden om iets te betalen voor kraanwater. Ondanks dat het niet meer de meest gastvrije optie is, kunnen restaurants ook voor een (klein) bedrag kraanwater op de kaart zetten.Wist je trouwens dat water verpakt in flessen meer dan 300 keer duurder is dan kraanwater?


KRNWTR
Kraanwater aantrekkelijk aanbieden in de horeca kan een lastig iets zijn voor sommige ondernemers en dat terwijl dit niet moeilijk hoeft te zijn door middel van het merk KRNWTR. Zij zijn een onderneming die in 2010 is opgericht door hun irritatie aan plastic afval. Het doel van KRNWTR is om van kraanwater een sympathiek merk te maken. Meer kraanwater betekend namelijk: minder ontginning van water, minder productie van plastic verpakkingen, minder transport, minder koeling en minder afval. Oke, wauw! Dat lijken mij best een hoop redenen om toch de volgende keer kraanwater te drinken?

Wat ik mooi vind is dat KRNWTR 5% van hun inkomsten doneert aan de Plastic Soup Foundation. Deze donatie wordt gedaan, omdat de oceaan momenteel vervuild is door al ons plastic afval. Door dus als bedrijf KRNWTR te gebruiken, laat je zien dat jij om de aarde geeft.

Ik zou het leuk vinden dat als ik de volgende keer uit eten ga en ik vraag om kraanwater dat de ober dan trots met een karaf van KRNWTR aan komt zetten. Glunderend kan hij vertellen dat het kraanwater een zeer bewuste keuze is en dat het kraanwater gratis is in dit restaurant.


Kraanwater op de menukaart?

Ik zeg: ja! Ik denk dat je als restaurant een goede indruk maakt bij de gasten door kraanwater gratis aan te bieden.

Is gratis geen optie? Probeer wat creatiefs te bedenken als restaurant zijnde. Gratis kraanwater wanneer er bijvoorbeeld ook een andere consumptie wordt besteld of een bedrag van 30 cent per glas of een euro per karaf.

Een andere leuke optie is om een waterabonnement aan te bieden waarbij gasten voor bijvoorbeeld 3 euro de hele avond onbeperkt kraanwater op de tafel geserveerd krijgen.

Genoeg mogelijkheden zijn er in ieder geval op het gebied van kraanwater en ik denk dat KRNWTR hier een enorm goede optie voor is. Het kraanwater letterlijk en figuurlijk op de kaart zetten!

Wat vind jij? Moet kraanwater gratis zijn in de horeca of niet? Reageer hieronder, want ik hoor graag jouw mening hier over.

3 opmerkingen :

 1. Naar mijn mening moet het zeker gratis zijn,dat zou standaard geregeld moeten worden. Helaas is dat niet altijd zo.
  Xx
  Www.vbnow.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het zou een mooie aanvullende manier zijn om het gevoel van gastvrijheid te vergroten.

  met vriendelijke groet,

  Dagmar

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gratis kraanwater en een mandje brood verhogen wat mij betreft zeker het gevoel van gastvrijheid. Ik kan me eigenlijk niet herinneren dat het ooit aan me gevraagd is door een ober.

  BeantwoordenVerwijderen