Gastvrijheid op Bali (gastblog)


Ik woon nu zo een 5 maanden als digital nomad op Bali in het inmiddels toeristische plaatsje Ubud waar je oude hippies, hippe hipster en veel yoga lovers vindt.

Hier kook ik eigenlijk niet vaak. Ik eet elke dag minstens 1x buiten de deur. Soms ga ik naar een vegan of raw-food restaurant en je vindt mij ook weleens voor een uitstekende malse burger bij een “Westers” restaurant, maar meestal stop ik gewoon bij een warung (een klein Indonesisch eethuisje).

Of je nu in een spotgoedkope warung eet, waar je maag al voor 2 euro gevuld is of bij een luxe raw-food restaurant waar je op zachte kussentjes zit en er rustgevende muziek wordt gedraaid, de gastvrijheid is gek genoeg hetzelfde. Je wordt altijd ontvangen met een warme lach. Achttienjarige Balinese jongens en meisjes begroeten je met de handpalmen tegen elkaar zoals je dat bij een yogales weleens doet.

Ik krijg er altijd meteen een lekker gevoel van. Ha denk ik dan, zij gaan mij goed verzorgen. Ik moet toegeven - vooral als je met een grote groep mensen bent - dat het soms iets te lang duurt voordat het eten op je bord ligt. Het concept voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht daar doen ze hier in Indonesische warungs vaak niet aan. Het kan daarom gebeuren dat het eten soms niet tegelijk wordt geserveerd, waardoor ik al aan het dessert zit en mijn vriend nog met zijn saté bezig is. Maar dat liever dan een chagrijnige serveerder waarvan het afdruipt dat hij geen zin heeft om jou te helpen.
De tafels worden schoon gemaakt, het eten smaakte goed en bij afscheid krijg ik weer een dikke glimlach. Ja met de gastvrijheid in de Balinese horeca zit het wel goed.      

Djina is een digital nomad, houdt van yoga, lekker eten en schrijft vrijwillig voor diverse blogs waaronder dr-discount.nl en voor haar eigen blog strech.nl


Wil jij ook een keer een gastblog schrijven voor waarisdegastvrijheid.nl? Neem dan gerust contact met mij op. 

0 reacties :

Een reactie posten