De ananas: symbool van gastvrijheid


Een blog over een ananas? Nee, ik ben niet in eens een food blogger geworden, maar toch schrijf ik een blog over een ananas. Op internet kwam ik namelijk vaak allerlei afbeeldingen en logo's tegen waarbij een ananas geassocieerd werd met de horeca. Waarom? Dat vroeg ik mij af en daarom ging ik eens Google afzoeken.

De ananas blijkt al eeuwenlang het symbool te zijn van gastvrijheid. Dit is ontstaan op de Caribische eilanden waar de indianen uit de Caraïben de ananas bij de ingang van hun huizen legden als teken van gastvrijheid. Op sommige plekken werd het niet voor de ingang van het huis gelegd, maar bij de ingang van het dorp. De vorm van een ananas werd later in zuilen en deuren gesneden om een warm welkom uit te stralen. In de Gouden Eeuw was dit een zeer populair symbool en op antieke lampen, deurmatten en uithangborden uit die tijd kun je de ananas vaak vinden.

Tegenwoordig bieden wij vaak een kop koffie aan om iemand welkom te heten. Een leuk iets wat ik nog vond, is dat vroeger er een stuk ananas werd aangeboden als teken van gastvrijheid om iemand welkom te laten voelen. De Europese kolonisten die destijds uit de Caraïben kwamen, namen dit symbool over en zo komt het dat nu nog steeds de ananas een symbool is van gastvrijheid.

Mocht je dus eens ergens een ananas in een logo zien, dan weet je nu waarom. Vroeg jij je dit ook al eens af of wist je dit al? Laat gerust jouw reactie hier onder achter.

0 reacties :

Een reactie posten