Verboden toegang


De winkelstraten van Utrecht zijn rustig. Er lopen weinig mensen op vrijdagmiddag en ik struin door de straten in Utrecht kijkend naar de winkels. Waar ik wel veel mensen zie is in de deuropeningen, maar dat zijn geen klanten. In de deuropeningen staan de eigen winkelmedewerkers.

Waarom in de deuropening? In de winkel hebben zij geen klanten. De kleren in de winkel hebben ze voor de vijfde keer recht gehangen waarschijnlijk en ik snap dat je, je wellicht verveelt of toe bent aan wat frisse lucht, maar om nou in je eigen deuropening te staan. Oké, ik geef toe dat in andermans deuropening vreemder was, maar het werkt niet gastvrij. 

Voor potentiële klanten die in de straat voorbij lopen is het een barrière om binnen te stappen. Onbewust weten zij dat de winkeleigenaar daarna "aan het werk moet", want hij kan daar tenslotte niet meer blijven staan en de spreekwoordelijke drempel is in eens veel hoger om naar binnen te stappen. Voor mijn gevoel kun je op dat moment net zo goed een bordje 'verboden toegang' ophangen, want het effect zal het zelfde zijn.

Je ziet het ook vaak als het personeel lunch- of rookpauze heeft. In bedrijfskleding staan zij vlak voor de winkel nog een sigaretje te roken of een broodje te eten. Representativiteit: nul. Waarom niet in de bedrijfskantine of trek in ieder geval een vest of een jas aan over je bedrijfskleding? Een kleine moeite, maar wel een groot effect om het imago van je bedrijf goed te houden. Of je moet natuurlijk een sigarenwinkel hebben. Voel je dan uiteraard vrij om een sigaar op te steken voor je winkel, maar anders is het verstandig om het achter je winkel te doen en als je voor je eigen winkel wilt staan, trek dan dan in ieder geval een jas of een vest aan over de bedrijfskleding. 

Is het jou al vaker opgevallen dat winkelmedewerkers in de deuropening staan en wat vind jij er van? Ik ben benieuwd naar jouw mening, die je hier beneden in een reactie achter kan laten.

1 opmerking :

  1. Beste Cas

    Wat een passend verhaal..Ja ook ik herken in mijn / mooie stad Goes jouw verhaal.
    Het is * soms* beter dat je een jas of vest over je bedrijfskleding heen doet.Maar bij een van de grote Supermarkt-ketens rijdt /-en de medewerkers
    keurig netjes in h'hun' bedrijfskleding als ze naar -/ of van hun supermarkt komen.Ik denk dat het best wel gerekend mag worden op * stille-reclame* en loyaliteit aan hun werkgever.Het staan voor de winkel is wellenwaar met of zonder een passend sigaretje en bijbehorend beker koffie of thee.Maar mijn / onze stad kent gelukkig zijn uitstraling tussen deze Pauzerende medewerkers van bedrijven.

    BeantwoordenVerwijderen